GÜNEŞ LEKELERİ VE MELAZMA
Güneşin zararlı etkilerine bağlı olarak en sık rastlanan cilt lekeleri çiller, gebelik lekeleri, solar lentigo ve melazmadır. Bazı kozmetik ürünler, ilaçlar, kimyasal maddeler ve bitki özsularının güneş ışınlarıyla etkileşimi sonucunda da cilt lekeleri ortaya çıkabilir.
Melazma nedir?
Kimlerde görülür?
Sebepleri nelerdir?
Melazma kliniği?
Tedavide neler yapılır?
Tedavide öncelikle düzenli olarak yaz-kış, gün içinde 4 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanılması gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır.
Güneş ışınlarının etkisini kaybetmeye başladığı ekim ayından sonra ise; leke giderici kremler, kimyasal peeling, enzimatik peeling, laser tedavileri, PRP ve mezoterapi yöntemleri tek başına veya birlikte kullanılarak lekeler tedavi edilebilir. Ancak gebelik dönemine yönelik bilimsel veriler olmadığından bu uygulamaların kullanılmaması gerekir. Yaz döneminde leke tedavisi önerilmez. Leke tedavisi yapılırken çok agresif tedavilerden kaçınmak gerekir. Aksi halde lekeyi tetikleyebilir.
Yüzeyel melazma leke giderici kremler ile tedavi edilebilir. Yüzeyel olarak kullanılan ilaçlar arasında hidrokinon, azeleik asit, tretinoin ve AHA veya bunların kombinasyonlarını içeren kremler kullanılır. Ancak bu kremlerin bazıları güneşe karşı duyarlılığı arttırdığından gece sürülmeli ve sabah yıkayarak temizlenmelidir. Aksi takdirde güneş hasarı ve yeni cilt lekelerine neden olabilirler.
Hiçbir tedavi lekelerin tekrarlamasını engellemez. Bu nedenle tedavi yanıtı iyi olsa bile tedaviden sonra yaz-kış güneş kremi kullanımı devam etmelidir. Koruyucu kıyafet ve şapka kullanılmalıdır. Tam kür söz konusu değildir.